11.3.2014

Tämä ei ole plussablogi

Tää aihe on pyörinyt mulla mielessä jo pitkään, mutta kesti kauan, ennen kuin sain ajatukseni muotoiltua tekstiksi järkeväksi kokonaisuudeksi.

Silloin, kun mä aloitin Bloggerin puolella bloggaamisen viisi vuotta sitten, plussakokoisia bloggareita ei juuri ollut. Itseni lisäksi tiesin yhden. Nykyään, etenkin More to Loven tyttöjen menestyksen, myötä pluskokoiset naisetkin on rohkaistuneet bloggaamaan, mikä on aivan mahtava juttu. Yksi asia mua on kuitenkin alkanut häiritä. Mä vähän karsastan lokerointia "plussablogeihin" ja "niihin muihin". Saman tyylisiä juttujahan me kaikki kuitenkin blogeissamme kirjoitetaan koosta huolimatta. Eihän pitkien naistenkaan blogeja erikseen lokeroida "hongankolistajablogeihin" tai vaaleatukkaisten blogeja "blondiblogeihin", joten miksi vaatekoon tulisi olla se lokeroiva tekijä?


Vaatekoko on toki yhdistävä tekijä bloggareiden välillä, mutta itse pidän sitä yhtä triviaalina seikkana kuin vaikka silmien väriä tai kengän kokoa. Siksi tuntuu hassulta, että osa pluskokoisista bloggareista tuo sen kokonsa esille parhaimmillaan jo blogin nimessä tai viimeistään blogin esittelytekstissä. Blogin sisältö ei sitten välttämättä eroa "standardikokoisten" bloggareiden tuottamasta sisällöstä juuri lainkaan. Plussablogin kun mieltäisin enemmän sellaiseksi, jossa tätä plussakokoisuutta ja plusmuotia käsiteltäisiin enemmänkin. Vastakkainasettelu ja lokerointi vaatekoon perusteella on aika turhaa, jos vaatekokoa 36 käyttävä Maija ja kokoa 46 käyttävä Liisa molemmat kertovat lifestyleblogeissaan vaikkapa matkustamisesta, sisustamisesta ja tyylistään. Juuri sen takia mä en itse koekaan kirjoittavani plussablogia, vaikka olenkin itse pluskokoinen bloggari.

Välillä tuntuu myös, että se itsensä "plussabloggariksi" kategorisoiminen vähän yllyttää anonyymien intoa huomautella bloggarin painosta ja toisaalta vahvistaa sitä välillä pinnalle nousevaa myyttiä siitä, että plussakokoisen ihmisen elämä pyörii vain painon, vaatekoon, ruuan ja laihduttamisen ympärillä. Mä olen loppujen lopuksi huomannut sen, että mitä enemmän tuon itse kokoani esille, sitä enemmän saan kommentteja siihen liittyen. Kun kirjoitin viime vuonna enemmän elämäntaparemontista, sain parhaimmillaan kommentteja siitä, miten yksi lasillinen luomutuoremehuakin on pahasta ja lihottavaa. Vastaavasti kun en itse tuo kokoani esille, ei myöskään haukkumiskommentteja tai "hyvää tarkoittavia neuvoja" tule. Siksi tämänkin postauksen kirjoittaminen on mietityttänyt, sillä todennäköisesti tämän jälkeen saa taas niitä kommentteja odotella.


Tämä ei siis ole plussablogi, vaan lifestyleblogi, jota kirjoittaa pluskokoinen nainen. En tietenkään pahastu, jos joku tämän blogin plussablogiksi luokittelee, mutta en vain itse koe että vaatekokoni on tässä blogissa se suuri tekijä, jonka perusteella tämä lyödään lokeroon tai toiseen. Mä en myöskään usko, että mun vaatekoko on kovinkaan monelle lukijalle juuri se juttu, minkä takia tätä blogia luetaan. Vai onko? Mikä teidät saa palaamaan tänne yhä uudestaan?

12 kommenttia:

 1. Musta tuntuu, että blogimaailmassa vallitsee tietty ärsyttävä premissi, että plussakokoisella bloggarilla on velvollisuus ja oikeus pitää vain ja ainoastaan "plussablogiksi" lokeroitua blogia. Oon tullut huomanneeksi tämän vertailemalla ei-pluslabelin alla olevien, pluskokoisien bloggareiden ja sitten "reilusti" plussablogien pitäjien saamia palautteita, ja huomannut että tämän ensimmäisen ryhmän edustajat saa jotenkin huomattavasti enemmän negatiivista ja epäasiallista kommenttia ja kohtelua lukijoiden taholta. Jälkimmäiset taas saa kommentteja siitä, miten "rohkeita" ja "uskaliaita" yms. on. Totta kai on oikein kannustaa itsensä ja kokonsa kanssa sinut olevia, mutta eikö riitä, että plusbloggaaja vain on, ilman mitään puskurointia ja vilkkuvaloja että hei, mä olen plussabloggari? Muussa tapauksessa tunnutaan nimittäin ajattelevan, että bloggaaja on tietämätön koostaan ja siitä pitää jatkuvasti huomautella.

  Mut tätä blogia saa lukemaan ihana elämänasenteesi, hienot kuvat ja sama asuinpaikka: on mielenkiintoista nähdä oma tuttu kaupunki toisen "silmin". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ELi toisaalta sun kokemukset on vähän päinvastaisia sen suhteen, miten saa enemmän kritiikkiä. Mutta ehkä se kertoo (taas kerran) vain siitä, että teki miten tahansa, ei bloggari koskaan voi tehdä "oikein"? Mäkin olen muuten saanut kyselyitä siitä, olenko tietoinen koostani.... No olen, mulla on peili ja vaaka, ja kaikissa vaatteissani kokolaput :D

   Ja kiva kuulla noita syitä lukemisellekin, kiitos ! :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä todella ärsyttävää, että painoa pidetään välillä jotenkin määrittelevimpänä tekijänä. Se ei toki rajoitu pelkästään blogimaailmaan, vaan esimerkiksi monissa elokuvissakin näkyy rooleja, joiden pääasiallinen sisältö on olla "se läski" (joka on läskiyden lisäksi yleensä lähinnä hölmö). Haluaisin niin blogeissa, elokuvissa kuin muutenkin nähdä ihmisiä ilman noita lokeroita, oli sitten kyse painosta tai vaikka sukupuolesta. Ei nyt oikeasti kenenkään merkittävin ominaisuus ole paino.

  Minulle on ihan sama, minkä kokoinen sinä olet. Kirjoitat minun mielestäni kiinnostavia juttuja, ja sinulla on myös hieno elämänasenne. Lisäksi olen seurannut tätä blogia jo niin pitkään, että on kiva ihan vain yksinkertaisesti seurata elämääsi, vaikkemme oikeassa elämässä tunnekaan toisiamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ylipäätään kaipaisin vähemmän lokerointia leffoihin. Tästä oli joku aika sitten keskustelua netissäkin, kun jenkeissä joku tyttö alkoi kampanjoimaan sen puolesta, että Disney tekisi leffan plussakokoisesta prinsessasta. Musta olisi ylipäätään kiva, että leffoihin tulisi muutenkin enemmän monimuotoisuutta, ja että lihava ei olisi aina se pahis tai idiootti. Sama koskee myös muita ihmistyyppejä, esimerkiksi tummaihoinen mies on usein se leffan hauskuuttaja ja pahis joko Itä-Euroopasta tai arabimaista. Muistan vieläkin, kun näin pienenä ekaa kertaa Aladdinin trailerin. Ihmettelin kovasti, miksi Aladdin lentää noidan kanssa, sillä yhdistin silloin Jasminen tummat hiukset ja silmät pahuuteen, kun kaikki aiemmat näkemäni prinsessaleffat olivat kertoneet vaaleahiuksisista ja sinisilmäisistä prinsessoista.

   Ja kiva kuulla, että olet ollut mukana pitkään :)

   Poista
 3. Ymmärrän ihan täysin sinun mielipiteen. Olis harmittavaa, jos blogi nähtäisiin aina ensisijaisena plussablogina blogin sisällöstä huolimatta.

  "Vaatekoko on toki yhdistävä tekijä bloggareiden välillä, mutta itse pidän sitä yhtä triviaalina seikkana kuin vaikka silmien väriä tai kengän kokoa."

  Tästä oon itse henkilökohtaisesti eri mieltä. Plussablogit on vähemmistössä ja jos vielä haluan etsiä plussabloggaajia, jotka pukeutuvat minua miellyttävällä tavalla, se on hankalaa. Ne on tosi vähissä! Ei ole ollankaan triviaalia luenko 50 hoikan ihmisen blogia vai löydänkö sinne mukaan muutaman plussablogin. Haluan nähdä itseni kokoisia ihmisiä, haluan nähdä miten muut samankokoiset pukeutuu ja yhdistelee juttuja ja mistä löytävät tietynlaisia vaatteita. Se että onko bloggaajalla samanväriset silmät tai samankokoinen jalka on mulle triviaalia mutta tämä ei oo :) Toivottavasti pointti tästä jotenkin välittyy :) Toivoisin että olisi jokin paikka minne suomalaiset plussablogit olisi listattu, jotta löytäisin niitä helpommin.

  Niin että ymmärrän todellaki sinun näkemyksen mutta halusin tuoda vähän esiin tätä omaanikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä sunkin mielipiteen asiasta :) Blogilistalta voi muuten etsiä blogeja eri avainsanoilla, joiden alle bloggarit on blogejaan merkinnyt. Ei siellä todennäköisesti kaikki ole, mutta ehkä vähän voi helpottaa urakkaa kun avainsanaa klikkaamalla löytyy heti kerralla useampi blogi :)

   http://www.blogilista.fi/avainsana/xlmuoti
   http://www.blogilista.fi/avainsana/plusmuoti

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus, olen tässä vain nopealla lukukierroksella ja syy miksi palaan tänne aina on...nämä kuvat. Tykkään sun jutuista ja etenkin kuvista, niissä on aina jotain kaunista. Siksi. Olisitpa kokoa 36, 46 tai jotain ihan muuta ♥

  VastaaPoista
 5. Itse luen mielelläni "plussablogeiksi" luokiteltuja tyyliblogeja, koska olen itse pluskokoinen ja minua kiinnostaa, miten samankokoiset naiset pukeutuvat ja mistä niitä kivoja vaatteita löytää. 36-kokoisen naisen tyyliin minun on usein vaikeampi samaistua, koska kaikkia kokonaisuuksia ei voi visualisoida itsensä päälle. Inspiroitua toki voi siitä huolimatta. Tämä mieltymys koskee kuitenkin VAIN tyyli/muotiblogeja. Esimerkiksi lifestyle- ja kosmetiikkablogeissa en kiinnitä sen kummempaa huomiota kirjoittajan kokoon. Oma blogini on aina ollut puhtaasti tyyliblogi, jossa kirjoitan kahdesta näkökulmasta: plussakokoisena ja pienellä budjetilla shoppaavana naisena. Jos kirjoittaisin lifestyle-blogia, tuskin korostaisin kokoani (tai budjettiani) samalla tavalla. Negatiivisia kommentteja en onneksi ole vielä saanut, ainakaan kokoon liittyviä...

  Sinun blogistasi pidän, koska valokuvat ovat laadukkaita ja teksti hyvin kirjoitettua. :) Päädyin tänne aikoinaan More to Loven kautta, mutta en oikeastaan ajattele tätä blogia plussablogina, koska et itse sitä sellaisena markkinoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja sullakin, ja sun tapauksessa ymmärrän plussablogiksi "kategorisoitumisen" täysin. Mä en siis ole plussablogikategoriaa vastaan totaalisesti kyseenalaistan vain sen, että siellä ollaan automaattisesti blogin "oikeasta" aihepiiristä riippumatta :)

   Ja kiitos sinullekin kommentistasi! :)

   Poista
 6. Näytät tosi söpöltä tuossa ekassa kuvassa, jollain tapaa vähän aasialaiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) aasialainen vaikutelma tulee ehkä silmisä, kun mull on vähän tommoset hassun malliset silmäluomet :D

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :) Kaikki asialliset viestit julkaistaan.