13.12.2012

Hobitin jälkitunnelmissa

HOX! Postauksessa juonipaljastuksia! Skippaa jos et ole vielä leffaa nähnyt ja inhoat spoilereita!

Hobitti - Odottamaton matka. Ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaimpia leffoja. Kirjaa en tosiaan ole vieläkään lukenut, joten en osaa sanoa, miten hyvin leffa tekee sille oikeutta. Pitää hommata kirja jostain käsiini ensi tilassa. Itse tykkäsin kovasti, vaikka muutamista jutuista olisin itsekin karsinut. Löytyi pari mun silmään ihan turhaa kohtausta, esimerkkinä nyt vaikka "vuorten taistelu". Lisäksi etenkin taistelukohtaukset tuntui välillä vähän väkisin venytetyiltä.


Vaikka oli harmi, että iso osa kääpiöistä jäi niin etäisiksi, että en kaikkien nimiä edes oppinut leffan aikana, oli suuri ilo nähdä valkokankaalla James Nesbitt (yksi mun suosikki brittinäyttelijöistä) Bofurin roolissa. Nousi ihan ehdottomasti parhaiten esiin kääpiöiden joukosta heti Richard Armitagen näyttelemän Thorinin jälkeen. Myös nuorta Bilboa näyttelevä Martin Freeman sekä vanhat tutut Ian McKellen, Andy Serkis, Cristopher Lee, Cate Blanchett ja Hugo Weaving veti tuttuun tapaansa älyttömän hyvin. 

Kaiken kaikkiaan tykkäsin älyttömästi. Oli mukana sopivasti jännitystä ja huumoria, sekä kohtauksia, jotka aiheutti kylmiä väreitä. Kääpiöiden laulu yksinäisestä vuoresta oli yksi parhaita juttuja koko leffassa. En ikinä ole jännittänyt missään leffassa niin paljon, kuin kohtauksessa, jossa "kalpea örkki" Azog ja Thorin taistelevat. Puristin siinä J:n kättä niin kovaa, että siitä lähti tunto. Oli ihana huomata myös tiettyjä pikkujuttuja, joilla tietyllä tapaa kunnioitettiin TSH:ta, ja itseeni olin harvinaisen tyytyväinen, kun tiesin maisemien perusteella etukäteen, että nyt ollaan menossa Rivendelliin. Jollain tapaa tämä oli kyllä ehdottomasti synkempi ja raaempi kuin TSH:t, mutta ihan hyvällä tavalla vaan. En tosin välttämättä näyttäisi tätä ihan yhtä nuorille, kuin mitä voisin TSH:t näyttää.

3D HFR:stä sen verran, että toimi loistavasti, kunhan silmä tottui. 3D on toteutettu älyttömän hyvin, ekaa kertaa oikeasti tuntui, että leffa nousi oikeasti valkokankaan ulkopuolellekin. HFR, eli High Film Rate taas sai liikkeet jotenkin sulavammiksi ja luonnollisemmiksi, vaikka ihan alkuun tuntui parin minuutin ajan, että hahmojen liikkeet oli luonnottoman nopeat. Paha olo mulla ei ole 3D-leffoissa tullut koskaan, joten sitä en osaa arvioida, mitä 3D HFR tekee niille, joilla siihen herkkyyttä on.


6 kommenttia:

 1. Kirja taas on sellainen, että sillä on laajempi potentiaalinen lukijakunta kuin TSH:lla: se on lyhyempi ja helpompi sekä sopii paremmin jo nuoremmille kuin TSH. Mä tykkään siitä kirjana tosi paljon, niin jännittää vähän, että onko leffa onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä oon tietoinen tosta et kirja on tietyllä tapaa nuoremmille suunnattu, sen takia musta olikin jännä, että leffa oli noin paljon synkempi kuin TSH:t :)

   Poista
 2. Mun mielestä tää tuntu taas aika kevyeltä leffalta, en kokenut mitään kohtauksia sinänsä raakoina, verrattuna esim LOTRiin. Tuntuu että mitään oikeesti tiukkoja tilanteita ei ees kerenny syntyyn. Kriitikot on heittäny lapiokaupalla sontaa tän elokuvan niskaan, jota en pysty käsittämään, sillä ei se nyt missään nimessä niin huono ollut (metascore 58/100 tällä hetkellä). Vaikeahan tälläsellä leffasarjalla on lähteä yrittään päihittään lähes täydellistä LOTR-trilogiaa, mutta mun mielestä se keskimaa-fiilis, josta pääsi taas nauttimaan, on niin ainutlaatusta ja nostalgista että leffan varsinaiset puutteet ei haittaa. Ehkä oon vaan kauhee fangirl, mutta en tosiaan käsitä mikä niitä kriitikoita riivaa. Annoin tälle imdb:ssä 9 (keskiarvo vielä toistaseks sentään 8,7), kympit annettiin LOTR-leffoille, joihin ei ihan vielä yletytty :)

  Niin ja tosta 3D HFR:stä, ihan hienoltahan se näyttää, mutta oon kai sen verran vanhanaikanen, että perinteiset 2D:t tuntuu vaan paremmalta. Noissa 3D:issä korostuu aina vaan ne tietyt kuvat (obviously), ja kaikki muu jännä blurraantuu taustalle :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntu jotenkin raa'alta, että jossain määrin reppanan oloinen Klonkku hakkaa örkin hengiltä syömäaikeissa :D En tiedä, voi kyllä olla että leffa tuntui raa'alta juurikin sen takia, että kaikki tuli jotenkin lähemmäs. TSH:tahan en ole nähnyt leffassa lainkaan, kun en vielä silloin ollut valaistunut.

   Ja joo, turhaan tuota on munkin mielestä älyttömästi haukuttu, koska toi on ihan fakta, että TSH:n tasolle ei vaan voi enää uudestaan täydellisesti yltää. Fiilis oli kuitenkin hyvä, ja pääpointin kunnossa, mikä musta on tärkeintä.

   3D:llä on tosiaan kannattajansa ja vastustajansa. Itse tykkäsin tuosta tosi paljon, vaikka suurimmaksi osaksi en minäkään 3D:stä innostu lähinnä sen takia, että yleensä sitä ei olla osattu hyödyntää niin hyvin, että se ihan oikeasti erottuisi 2D:stä merkittävästi.

   Poista
 3. Mä taas vähän petyin Hobittiin ku käytiin äsken se kattomassa :/ Vaikka kirjoissa (tosin en oo lukenu kuin TSH) lauletaan koko ajan nii tähän asti se on pidetty pois leffoista, mutta nyt Hobitissa mua vaivaannutti ne laulut. Lisäksi pahikset oli tosi peruspahiksia (se leukalöllykkä "Look what we have here... This time you can't run away") ja muutenki monet vuorosanat oli jotenki tosi kliseisiä (siellä oli muutama kohta jossa tuli perus "NOOOOOOOOOO" ja "Muahahaha" jotka mua enemmän nauratti) :D

  Nojoo kyllähän sen tiesi ettei tuo tule ikinä pääsemään TSH:n tasolle, mutta en oikein tiedä mitä niihin seuraaviin osiin keksitään kun Hobitti on kirjana huomattavasti TSH:ta lyhyempi ja jo ensimmäisessä elokuvassa tuntui olevan ihan hirveästi turhia kohtauksia pitkittämässä leffaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo ongelmahan tolla HObitilla on, että ennakko-odotukset sitä kohtaan on niin kovat, että porukka tulee väkisinkin ainakin vähän pettymään :/

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :) Kaikki asialliset viestit julkaistaan.