27.1.2012

Ajatuksia bloggaamisesta, mainostamisesta ja muusta

Cava kirjoitti eilen ajatuksistaan nykypäivän bloggaamisesta, ja kieltämättä minussakin heräsi halu kirjoittaa aiheesta.

Itse tutustuin blogeihin preciousgirlin kautta. Vuotta en muista, mutta suurinosa blogeista oli tuolloin vielä Vuodatuksessa, asut kuvattiin pikkupokkarilla peilin kautta ja kasvot yleensä sensuroitiin. Itsekin perustin ensimmäisen blogiyritelmäni noihin aikoihin, huonolla menestyksellä tosin. Sittemmin perustin Living Like Me-blogin tänne Bloggerin puolelle keväällä 2009, ja viime syksynä aloitin alusta elämäni muututtua niin paljon, etten enää halunnut jakaa vanhoja asioita kaikkien kanssa.

Blogimaailmassa olen siis ollut tiiviisti mukana jo aika kauan. Ja minä kyllä väitän, että omia blogejaan mainostavia on ollut ihan yhtälailla kolme vuotta sitten kuin nytkin. Samoin kuin niitä, jotka nousevat suureen suosioon ilman isompaa mainostamista, Nata on hyvä esimerkki näistä nopeista nousijoista. Koska blogien kokonaismäärä on kasvanut, on kasvanut myös niiden "tyrkyttäjien" määrä. Ennen oli toki helpompaa erottua joukosta, kun blogeja ei vielä ihan niin valtavasti ollut.

Minäkin olen mainostanut blogiani, mutta todella runsaasta mainostamisesta en innostu. On niitä blogeja, jotka ovat keränneet lukijakuntansa kommentoimalla lähes identtisiä kommentteja about jokaiseen vastaantulevaan blogiin, osaan vielä useampaan kertaan ja luonnollisesti kommentissa on sitten mukana linkki omaan blogiin. Yleensä oman blogin linkittämistä kommenttiin en mitenkään paheksu, mutta pidän kyllä vähän turhana, löytyyhän se linkki sieltä profiilistakin. Lukijoita on kiva saada, ja kieltämättä välillä tulee ajateltua, että olisipa kiva, jos saisin tuon tai tämän sponssilahjana blogini ansiosta. Pääasiassa blogi on mulle kuitenkin vain hauska harrastus ja paikka, johon kirjoittaa ihan omiakin juttuja toimittajan hommien ja koulutöiden ohella.

Välillä nousee pintaan myös matkimissyytöksiä, kun joku tai jotkut saavat päähänsä, että joku bloggaaja matkii nyt selkeästi toista. Lifestyle- ja muotiblogeissa on kuitenkin loppujen lopuksi kyse aihepiiristä, jossa tiettyjä ilmiöitä nousee esiin vahvemmin ja tietyn tyyliset bloggarit saatavat vaikuttaa hyvinkin samankaltaisilta. Itseäni on esimerkiksi syytetty siitä, että matkisin Lauraa, koska satuin ostamaan samanlaiset leggingsit ja innostumaan Greyn anatomiasta samoihin aikoihin kuin hän.

En kuitenkaan menisi sanomaan, että kaikki tyrkyttäjätkään perustavat blogejaan pelkästään dollarin kuvat silmissä. Varmasti osa, mutta hei, ainahan on niitä, jotka haluavat tehdä "helppoa rahaa", oli se sitten lööppijulkkiksena tai bloggarina. Nämä pelkän rahan takia perustetut blogit eivät vain yleensä ole kovin pitkäikäisiä, vaan kuivuvat kokoon parin viikon sisään.

Ja kyllä, kieltämättä itsellänikin tulee välillä mieleen, että nämä vanhemmatkin bloggarit tekevät tietyt postaukset pelkästään rahan perässä. Kun postaus on rakennettu selkeästi pelkkien TradeDoubler-linkkien tms. varaan, on minun vähän vaikea uskoa, etteikö raha olisi siinä motivaattorina. Viimeisen vuoden aikana ovat onneksi periaatteet mainostuksen suhteen alkaneet selkiytyä. Etenkin pahimpina aikoina tuntui, että lukijoita yritettiin tarkoituksella huijata mainoslinkkien klikkaukseen muotoilemalla lauseet niin, ettei niistä saanut selvää, mistä oli kyse ilman klikkausta.

Eniten minuakin koko hommassa häiritsee se kuilu, joka on syntymässä "vanhojen suosittujen" ja uusien, tuntemattomampien blogien välille. Loppujen lopuksi me kaikki kuitenkin varmasti tahdotaan lukijoita, ei me muuten kirjoitettaisi julkisia blogeja. Joillekin niitä vain kertyy enemmän kuin toisille, ja eri tavoin. Jokainen kuitenkin aloittaa ihan samalta viivalta. Suosio tai bloggaushistorian pituus eivät kuitenkaan ole niitä tekijöitä, joiden perusteella voisi tietää bloggarin motiivit tai tason.

9 kommenttia:

 1. Cavan postaus oli mielenkiintoinen, samoin kuin tämäkin. :) Samanlaisia juttuja olen pyöritellyt itsekin päässäni. Blogimaailmaan tutustuin muotiblogien kautta. Esimmäinen blogi, jota vakituisesti seurasin, oli P.S. I love fashion. Lintua seuraan edelleen.

  Välillä jaksan ihmetellä, miten jotkut blogit nousevat ilman mitään varsinaista syytä. Vaadin ehkä itse blogilta sitten liikaa: ulkoasun, tekstin ja kuvien täytyy toimia. Haluan itse jatkuvasti kehittää blogiani paremmaksi ja asetan ehkä liiankin suuria vaatimuksia itselleni. :D

  Tuota matkimista en sitten oikein käsitä. Eikö jokainen blogi hiukan toista toisiaan? Välillä kommenttibokseissa tuhistaan jonkun tietyn sanan käyttämisestä (esim. kotiuttaa) tai sitten jostain laukusta, joka löytyy jokaiselta bloggarilta. Muoti on muotia. Ei kai jokaisen tarvitse keksiä pyörää kuitenkaan uudestaan?

  Heh, naurattaa kyllä kieltämättä tuo mainostaminen, mutta toisaalta, miten lukijoita voisi saada ilman sitä? Jos joku haluaa linkittää bloginsa osoitteen, niin siinäpähän linkittelee. Eri asia on, klikkaanko siitä eteenpäin. ;) Varmasti jokainen bloggaaja toivoisi lisää lukijoita. Minua ainakin turhauttaisi puhua yksin. Lukijat ovat bloggaamisen suola, ne, jotka tekevät siitä jonkin arvoista. :)

  Tämmöisiä ajatuksia meikäläisen suunnalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vuosien varrella on tullut vastaan niin monta juttua, jotka jossain vaiheessa sitten löytyivät joka toiselta bloggarilta. Mansikkakorut, Ben&Jerry's, Antti Asplundin ristit... Uusin villitys on varmaan nämä Toven parkatakit.

   Poista
 2. Heippa! :) Itsekin olen ihmetellyt matkimisilmiötä, milloin minä olen matkinut ja milloin minua matkitaan. Blogien tarkoitus on jakaa inspiraatiota ja ideoita toisille - ainakin näin koen oman blogini. Sen vuoksi myös se, että innostuu jostain toisen blogin kautta, on luonnollista. Kaikki ottavat vaikutteita jostain ja itse en pidä siitä, että mulle tullaan esim. raportoimaan jonkun matkivan. Mitä sitten jos matkiikin? Eipä ole tämän maailman suurin synti :) Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aina joku innostuu jostain samasta kuin toinen. Toki siinä vaiheessa voisi alkaa ihmetyttämään, jos joku tekisi perässä ihan kaiken saman kuin toinen bloggari, mutta eipä tällaista ole ainakaan mun silmiin sattunut.

   Poista
 3. älä tuomitse ettei sinuakin tuomittaisi on sinulle sopiva sanonta.
  Puhut tuossakin matkimisesta ja juuri matkit tämänkin postausidean cavalta, mikä sinä olet tuomitsemaan toisia asiassa kuin asiassa? etkä kaipaa huomiota mutta kumminkin koko ajan haet huomiota tavalla jos toisella esm. haukkumalla toisia
  katso peiliin, sinua on vaikea ottaa tosissaan kun matkit postausideatkin toisilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, etpä olisi paljoa enempää voinut mennä pieleen tulkintasi kanssa. Postauksen viesti kun nimenomaan oli se, etä EI tuomita. :D Ja pakko kysyä, missä mä olen ketään haukkunut? Huomiotakaan en mitenkään ylettömästi kerjää tai matki muita, inspiraation ottaminen ja vastineiden kirjoittaminen on eri asia.

   Poista
 4. No ohhoh ylläolevalla anonyymillä tainnut olla paha päivä :) Minäkin taidan sitten matkia Cavaa postattuani samasta aiheesta ;) Minusta on vain hyvä, että tuollaiset postaukset herättävät keskustelua ja poikii mahdollisesti postauksia myös muissa blogeissa, se on mielestäni tässä bloggailussa parasta. Jatkankin blogisi lukemista pidemmälle ja ihana löytää muita Oululaisia bloggareita! :)

  VastaaPoista
 5. Suomalaiset muotiblogit ovat mielestäni kaikki hyvin samantyyppisiä hieman ajastaan jäljessä, hyvin on samallaisia postauksia, Niin muodin kuin juttujen suhteen. Ei kai voi puhua matkimisesta vaan siitä pienen pienestä piiristä joka siinä hyörii:) Yhden hienon poikkeuksen olen löytänyt ja vaikka Mariannan blogi on ollut jo vuosia olemassa itse löysin sen vasta äskettäin. Todella raikas ja tyylikäs tuulahdus suomalaiseen blogitaivaaseen:)

  VastaaPoista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita :) Kaikki asialliset viestit julkaistaan.